Nemačka protiv zabrane SUS motora od 2035.

Nemačka neće podržati nacrt evropskog zakona kojim se predviđa zabrana prodaje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) od 2035. godine, izjavio je ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner).

Prema Lindnerovim rečima, ukoliko Evropska unija na svojoj teritoriji zabrani registraciju novih vozila sa motorima pokretanim na benzin ili dizel, proizvođači u Evropi i Nemačkoj će prestati da ih razvijaju, prenose agencije.

– Takva de fakto zabrana proizvodnje motora sa unutrašnjim sagorevanjem je pogrešna, jer veliki delovi sveta tada još uvek neće biti spremni za elektromobilnost. Stoga smo odlučili u vladi da nećemo podržati taj nacrt – rekao je ministar na „Danu industrije“ u Berlinu i poručio da je otvorena tehnologija važan deo tržišne privrede.

Nacrt zakona Evropskog parlamenta slično je ocenio još prošle sedmice ministar saobraćaja i Lindnerov partijski kolega iz Liberala (FDP) Folker Vising (Volker Wissing). Međutim, njihov stav ne deli i stranka Zelenih, jedna od tri stranke u koalicionoj vladi.

Portparolka ministarke ekologije Štefi Lemke (Steffi Lemke) je tako rekla da savezna vlada potpuno podržava predlog (Evropske) Komisije i Evropskog parlamenta da od 2035. dozvole prodaju isključivo putničkih i lakih komercijalnih vozila koja ne emituju štetne gasove.

Stoga je za sada još uvek nejasno kako će Nemačka glasati u Evropskoj uniji o nacrtu ovog zakona koji pre usvajanja prvo treba da odobre sve članice Unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор