Srpski startapovi u 2021. privukli preko 135 mil. $

U svom redovnom godišnjem izveštaju, američka organizacija Startup Genome ističe izvanredne rezultate srpskog startap ekosistema, navodeći da je Srbija u 2121. godini bila svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija po glavi stanovnika.

Prema rečima ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića, lokalni startapovi su u prošloj godini privukli više od 135 miliona dolara investicija, što predstavlja povećanje od 600% u odnosu na prethodnu godinu i ostvarili više od 1,7 mlrd. dolara prihoda od izvoza tehnološkog sektora.

– Pozitivan trend u razvoju inovacionog ekosistema Srbije rezultat je izvanrednog rada naših inženjera, inovatora, tehničkih fakulteta, privatnih inicijativa kao što je Digitalna Srbija, zakonskih i strateških akata donetih od strane države u prethodnih pet godina, kao i drugih sistemskih mera vlade i njenih institucija i organizacija – istakao je Popović.

Prema njegovim rečima, kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj već godinama podržava razvoj inovacionog ekosistema Srbije, podstiče razvoj mehanizama podrške startapovima i ulaže u izgradnju inovacione infrastrukture, prenosi eKapija.

– Do sada je otvoreno 25 regionalnih inovacionih startap i „smart city“ centara i nastavićemo da razvijamo ekosistem i da podstičemo i ostale organizacije u državi da više ulažu u srpske startapove kako bi dodatno ojačali srpske tehnološke talenate – poručio je Popović.

Prema izveštaju Startup Genome, jedan od najznačajnijih pomaka u Srbiji jeste usvajanje Strategije razvoja startap ekosistema od 2021. do 2025. godine, čiji je cilj ubrzanje razvoja startap ekosistema i podsticanje inovacija, poput unapređenja infrastrukture i programa podrške i afirmacije preduzetničkog obrazovanja na svim nivoima, uz opšti cilj od 1.200 aktivnih startapa.

U izveštaju su gejming i blokčejn sektor u Srbiji ocenjeni kao najsnažniji u domaćem ekosistemu, s obzirom na to da gejming industrija zapošljava više od 2.200 ljudi, a u 2021. godini je ostvarila približno 200 miliona eura prihoda.

U tom svetlu, posebno je značajno to što je kompanija Nordeus postala deo Take Two-a, a Srbija postala top destinacija za razvoj proizvoda zasnovanih na blokčejnu. Tako je jedna od najprimećenijih investicija bila upravo ona koju je dobila blokčejn razvojna platforma Tenderly, u iznosu od 58,6 miliona dolara.

U izveštaju se kao jedna od glavnih prednosti Srbije prepoznaje visok nivo aktivnosti i razvoj programa i organizacija koje pružaju podršku domaćim startap timovima, kao što je „Grupa poslovnih anđela“ koju je osnovala Inicijativa Digitalna Srbija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор