Nemačka do 2035. potpuno prelazi na „zelenu“ energiju

Nemačka vlada je najavila da će ta zemlja do 2030. godine izbaciti ugalj iz upotrebe, osam godina pre prethodno postavljenog roka, u nameri da do 2035. godine u potpunosti pređe na čistu električnu energiju.

– Cilj kojem Nemačka stremi je da se od 2035. godine električnom energijom snabdeva isključivo pomoću obnovljivih izvora i zelenog vodonika. Solarne elektrane biće obavezane, a na novim komercijalnim zgradama poštovaće se standardi za novoizrađene kuće – najavio je nemački ministar privrede i zaštite klime Robert Habek i dodao da bi zemlja trebalo da bude efikasnija i brža u borbi protiv klimatskih promena.

Prema novim planovima, obnovljivi izvori energije bi do kraja decenije trebalo da dostignu 80 posto udela u ukupnoj proizvodnji struje, ili dva puta više nego u 2021. Inače, trenutno veće oslanjanje na ugalj, od oko 28 procenata, pripisuje se odluci vlade Angele Merkel da tokom ove godine izbaci iz upotrebe sve preostale nuklearne reaktore, prenosi portal Klima 101.

Nemačka teži da do 2030. godine smanji emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte za 65 procenata u odnosu na nivoe zabeležene 1990. godine, a nije zanemaren ni sektor održive mobilnosti, zbog čega bi u narednih osam godina trebalo godišnje graditi 100.000 stanica za punjenje električnih automobila.

Kako je naglasio predstavnik Zelene partije Habek, da bi ispunila ciljeve za zaštitu klime, pred Nemačkom je ozbiljan politički zadatak, koji će istovremeno biti i veliki društveni i finansijski izazov, ali i prilika.

Ambiciozni ciljevi koje je predstavio Habek osmišljeni su kako bi do 2045. godine doveli Nemačku do ugljenične neutralnosti. Isti rok za dostizanje nulte emisije štetnih gasova sebi su zadale i Švedska i Portugal, dok Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Danska, Kanada, Japan, kao i EU nameravaju da to postignu do 2050. godine.

Prema podacima neprofitne organizacije Enerdži end klajmat intelidžens junit (Energy and Climate Intelligence Unit), ukupno 137 zemalja dalo je neku vrstu obećanja da će ugljeničnu neutralnost dostići u periodu između 2045. i 2070. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор