Nemačka ponovo stavila Srbiju na “crvenu” listu

Nemačka je ponovo stavila Srbiju na listu visokorizičnih zemalja zahvaćenih pandemijom, zbog čega će našim građanima od nedelje biti otežan ulazak u tu zemlju, budući da će svi oni koji nisu vakcinisani i koji nisu preležali kovid morati u karantin.

Nemačka je pooštrila mere ulaska u zemlju zbog širenja omikron soja. Od nedelje svi putnici koji žele da uđu u ovu zemlju moraće da se registruju elektronski, a moraju da imaju sertifikat o vakcinaciji, ili o preležanom kovidu ili negativan test na korona virus.

Vakcinisani i izlečeni ne moraju u obavezni 10-odnevni karantin. Osobe koje, nisu preležale kovid i nisu vakcinisane, mogu da se oslobode izolacije najranije petog dana testiranjem na kovid 19.

Nevakcinisana deca, mlađa od šest godina izuzeta su od ove mere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.

Na listu zemalja sa višim rizikom od infekcije Nemačka je vratila, između ostalih, i Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju, ali i zemlje Evropske unije kao što su Francuska, Austrija, Letonija, Bugarska, kao i mnoge druge države sveta.

Što se tiče našeg regiona, Crna Gora se na nemačkoj listi visokorizičnih zemalja nalazi još od 15. avgusta prošle godine, Slovenija od 26. septembra, a Hrvatska od 24. oktobra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор