Nemačka vratila Srbiju na crvenu kovid listu

Nemačka je danas ponovo stavila Srbiju na spisak zemalja sa visokim rizikom za zarazu korona virusom, što je u skladu sa pređašnjom najavom berlinskog Instituta za javno zdravlje Robert Koh.

Na ovu listu, koja se redovno ažurira svake nedelje u skladu sa incidencom u pojedinim zemljama, pored Srbije ponovo će se naći i Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestinska samouprava i Šri Lanka, prenose agencije.

Stavljanjem Srbije na “crvenu listu”, automatski stupa na snagu i upozorenje nemačkim građanima od strane Ministarstva spoljnih poslova da od 5. septembra izbegavaju sva turistička i ne nužno neophodna putovanja u našu zemlju.

Takođe, građani koji su u periodu od deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u nekoj od država koje su na spisku visokorizičnih, dužni su da se odmah po dolasku u zemlju upute u desetodnevnu samoizolaciju.

Kućni karantin može biti i prevremeno okončan ukolikograđani dostave preko predviđenog portala potvrdu da su vakcinisani, da su preboleli kovid-19, ili negativni test na korona virus, navodi se na sajtu nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор