Studentske menze u Berlinu izbacuju meso sa menija

U kantinama berlinskih fakulteta ubuduće više neće biti masa, a studentima će se od početka oktobra uglavnom nuditi veganski i vegetarijanski obroci, odnosno jela koja su 68 posto veganska, 28 posto vegetarijanska i samo četiri posto od mesa i ribe.

U nastojanju da se studentski meniji učine klimatski prihvatljivijim, u menzama ponedeljkom uopšte neće biti jela od mesa, a tradicionalne kobasice će biti zamenjene salatom. Novi meniji su osmišljeni da pomognu ublažavanju negativnih klimatskih promena, budući da naučnici kažu da emisije ugljen-dioksida koje proizvodi industrija mesa štete globalnoj klimi.

Naime, prema Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, uzgoj domaćih životinje je odgovoran za 14,5 posto globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, u izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) za 2019. godinu, biljna ishrana je označena kao velika prilika za ublažavanje klimatskih promena, prenosi BBC.

Danijela Kumle iz grupe za podršku studentima Študirendenverk kaže da je u studentskim menzama sve veća potražnja za jelima bez mesa. Ona se pozvala na rezultate istraživanja među studentima iz 2019. godine, koji pokazuju da se 14 posto berlinskih studenata izjasnilo kao vegani, a još 33 posto kao vegetarijanci.

– Vodimo 34 menze na berlinskim univerzitetima i fakultetima, a tokom pandemije korona virusa revidirali smo jelovnik kako bi naša ponuda bila klimatski prihvatljivija. Jela koja će studenti moći da naruče uključuju veganski paprikaš od povrća sa kokosovim mlekom i crvenim sočivom i supu od leblebija i kinoe (žitarice) sa povrćem i čija semenkama – objasnila je Kumle i dodala da je, osim nekoliko negativnih komentara na društvenim mrežama, dosadašnje reagovanje studenata bilo pretežno pozitivno.

Prva veganska studentska menza u Berlinu otvorena je na Tehničkom univerzitetu 2019. godine, čime je istaknuta rastuća sklonost Nemaca prema biljnoj ishrani. Sem toga, u Nemačkoj je dijeta veoma popularna, a ta zemlja je bila na vrhu liste veganstva, prema međunarodnoj studiji o prehrambenim navikama, koju je sproveo Veganz 2020. Prema tim rezultatima 2,6 miliona građana Nemačke su vegani (3,2%), a oko 3,6 miliona (4,4 odsto) su vegetarijanci.

Pored toga, u međuvremenu je zaštita klime postala sve veći problem na berlinskim univerzitetima, na kojima mnogi već uveliko prave detaljne planove za smanjenje emisije ugljenika. Univerzitet Humboldt planira da postane klimatski neutralan do 2030. godine, zbog čega je zaposlio dva menadžera za zaštitu klime. I Tehnički univerzitet teži klimatskoj neutralnosti do 2045. godine, a brojni fakulteti renoviraju svoje zgrade kako bi ih učinili energetski efikasnijim. Takođe, stotine zaposlenih na oba berlinska univerziteta dobrovoljno su se obavezale da će odustati od letova na kratkim relacijama radi službenih putovanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор