Nemački ekolozi i Grinpis tuže Mercedes, BMW i VW

Aktivisti nemačke ekološke nevladine organizacije Dojče Umvelthilfe (DUH) i Grinpis najavljuju da će podići tužbu protiv BMW-a, Daimlerovog Mercedes-Benca i Volkswagena (VW), kao i protiv energetske kompanije Vinteršel Dea, zbog njihovog negativnog uticaja na klimatske promene.

Aktiviste DUH-a i Grinpisa zastupaće advokati Remo Klinger i Roda Verhejen, isti koji su ih u maju ove godine već zastupali u revolucionarnom sudskom procesu koji je okončan sudskom odlukom da je Nemačka dužna da do kraja sledeće godine definiše kako će do 2050. godine svesti emisiju ugljenika na gotovo nulu, navodi se u saopštenju DUH-a.

Povodom najave pokretanja sudskog postupka, iz Dajmlera su poručili da su posvećeni ciljevima Pariskog sporazuma o klimi i da su već na putu ka ugljeničnoj neutralnosti, te da će naknadno dati šire saopštenje, prenosi agencija Rojters.

Iako je nakon najave tužbe Daimler izdao saopštenje za javnost, nadležni u kompanijama Volkswagen, BMW i Vinteršel nisu bili dostupni za bilo kakav komentar, dodaje britanska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор