Nemci tuže Folksvagen, a pridružuju im se i Hrvati

Savezno udruženje nemačkih potrošača iz Berlina podnelo je do sada najveću kolektivnu tužbu u Evropi protiv Volkswagen grupe zbog lažnog prikazivanja manjih količina izduvnih gasova iz svojih vozila od dozvoljenih, a tužbi se priključuju i hrvatski kupci, javlja Poslovni dnevnik.

Na osnovu tužbe sud će utvrđivati kolika je odgovornost nemačkog proizvođača vozila u skandalu izazvanom ilegalnom ugradnjom manipulativnih softvera za optimalizaciju količina izduvnih gasova, prenosi hrvatski portal.

Tužbi nemačkih kupaca pridružili su se i hrvatski koje zastupa kancelarija Sandre Budimir. Advokat ove kancelarije Pavao Kovačić navodi da se njima do sada javilo oko 100 ljudi iz Hrvatske, a da se Udruženju nemačkih potrošača do sada prijavila 51 osoba koja je uz tužbu priložila i dokumentaciju o vlasništvu nad Folksvagenovim vozilom sa spornim dizel-motorom.

– Ovo je probna kolektivna tužba koja se podnosi radi prekida zastarevanja slučaja i utvrđivanja odgovornosti Folksvagena, a ukoliko se utvrdi odgovornost kompanije, onda će se u postupcima za naknadu štete utvrđivati samo iznos odštete. Moguće je i da Folksvagen u kolektivnom postupku odluči da se nagodi, tako da možda ni ne dođe do postupka za naknadu štete – objašnjava Kovačić za Večernji list.

Za sada nije poznato koliko bi novca na ime odštete mogli dobiti kupci u slučaju pozitivnog ishoda tužbe jer, kako kaže Kovačić, ne postoji sudska praksa na osnovu koje bi se mogla prognozirati visina naknade.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор