Nemačka planira da postavi još milion elektro-punjača

Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD), manji partner u vladi Angele Merkel, zahteva izgradnju dodatnih milion punjača za elektroautomobile, javlja list Bild am Sonntag.

– Da bi se električni automobili bolje prodavali u Nemačkoj, pored dodatnih poreskih olakšica za vlasnike ovih vozila, potrebno nam je i dovoljno mogućnosti za punjenja takvih automobila električnom energijom – istakao je vicekancelar Olaf Šulc (SPD) u razgovoru za ovaj list.

Jedan od ključnih mehanizama u borbi protiv klimatskih promena SPD vidi u prelasku na električne automobile, što stavlja u prvi plan nekoliko dana uoči sastanka takozvanog klimatskog kabineta vlade Angele Merkel, na kojem bi trebalo da budu donete smernice nemačke klimatske politike.

Prema Šulcu, koji ujedno pokriva i funkciju nemačkog ministra finansija, glavno pitanje programa postavljanja novih milion punjača jeste pitanje finansiranja, u šta bi, kako smatra, trebalo da budu uključene i lokalne elektrodistrubucije.

U Nemačkoj je prodaja električnih i „plug in“ hibridnih automobila u porastu, ali je njihov udeo u ukupnom broju prodatih novih vozila od 1,9 posto još uvek zanemariv.

Takozvanim klimatskim paketom nemačke vlade, koji bi trebalo da bude donesen sledećeg petka, biće definisani klimatski ciljevi ove zemlje do 2030. godine, za šta bi trebalo da bude izdvojeno oko 40 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор