Sve više radnika iz Azije i Afrike obara cenu rada u Srbiji

Srbiji nedostaje radna snaga, pa i u našu zemlju svakim danom dolazi sve više jeftinih radnika iz najudaljenijih i najsiromašnijih delova sveta, poput Pakistana, Turske, Irana, Iraka, Sirije, Turkmenistana, Nepala, Bangladeša, Indije i nekih zemalja Afrike, piše Blic.

Globalni trendovi u ekonomiji i demografiji uslovili su rast potražnje za različitim deficitarnim stručnim i zanatskim profilima. U nameri da obezbede potrebnu radnu snagu, agencije dovode radnike iz dalekih zemalja, a oni u Srbiji već uveliko majstorišu, zidaju, isporučuju, dostavljaju i obavljaju razne druge poslove za koje naši radnici nisu zainteresovani, što zbog male plate, što zbog uslova rada.

– Inostrani radnici ne samo da rade duže tokom dana, nego kad se sve sabere firmu koštaju mnogo manje. Sada sam u postupku zapošljavanja njih desetak koji će raditi i po 10 sati dnevno, šest dana u nedelji, a osnovna plata će im biti 320 eura i neće mnogo odstupati od toga. Sve te uslove ugovaram sa agencijom koja ih i dovodi – kaže preduzetnik iz Srema i dodaje da je njegova računica jasna.

Po njegovom mišljenju, naši ljudi sebe cene, ali često i precenjuju, a on nije u mogućnosti da, kao mali privatnik, plati radnika koliko može velika kompanija, zbog čega, kako kaže, nastaju problemi kada se pregovara o poslu. Stoga ovaj privrednik sada menja naše ljude, kojima je davao i po 70.000 dinara, sa nekoliko radnika iz Šri Lanke, koji za platu od 37.000 dinara obavljaju sve poslove na mašinama za proizvodnju rezervnih delova od gume i plastike.

– Samo na jednom radniku mogu da uštedim skoro 400.000 dinara za godinu dana. Zbog takvih ušteda manje firme u Srbiji će moći da opstanu i da pokreću nove investicione cikluse – zaključuje ovaj privrednik.

Prema informacijama Blica, privatni preduzetnici iz Srbije nemaju direktne obaveze prema stranim radnicima, jer je za sve nadležna agencija koja im obezbeđuje i organizuje dozvole, smeštaj, obroke, prevoz i prateću logistiku. Posao dovođenje jeftinih radnika iz inostranstva isplativ je i agencijama i privrednim subjektima i samim radnicima od kojih često zavise čitave porodice, koji bi u svojim zemljama zarađivali znatno manje.

Procena trenutne situacije na tržištu rada pokazuje da se u Srbiji može očekivati sve veći broji uvezenih jeftinih radnika, koji za mnoga preduzeća znače opstanak i konkurentnost na tržištu. Sve dok se ne dese ozbiljnije promene u odnosu suficitarnih i defictiarnih zanimanja, uvezeni radnici i agencije koje ih dovode imaće značajnu i sve značajniju ulogu u daljem razvoju naše zemlje, ocenjuje Blic.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор