Nemački poslodavci traže više radnika sa Balkana

Poslodavci u Nemačkoj upozorili su vladu da u toj zemlji više neće imati ko da zida, jer građevinske firme neće moći da nađu adekvatnu radnu snagu, ukoliko ne bude više useljavanja radnika sa Zapadnog Balkana.

Nemački mediji pišu da je predsednik ogranka za građevinstvo Nemačkog udruženja poslodavaca Herman Šulte Hiltrop upozorio da će u narednih nekoliko godina iz sektora građevine 150.000 radnika otići u penziju, kao i da je sve teže naći adekvatno obrazovanu i osposobljenu zamenu za njih.

On je istakao da poslodavci pozdravljaju produženje specijalne dozvole za imigrante sa Zapadnog Balkana, koja će omogućiti nastavak izdavanja radnih viza za nekvalifikovanu radnu snagu, ali kritikuje novu kvotu koja dozvoljava dolazak 25.000 radnika godišnje, prenosi portal nezavisne.ba.

– Ako godišnje izgubimo 50.000 radnika, koliko smo do sada dobijali zahvaljujući ovoj dozvoli, situacija će se ozbiljno pogoršati, pa od 2021. možemo računati na potpunu obustavu u pojedinim branšama poput izgradnje kuća. Za pohvalu je što se govori o nacrtu novog zakona koji će dozvolu produžiti, ali ne možemo da shvatimo zašto se broj ograničava na 25.000, a u CDU pominju čak i ograničenje od 15.000 – kaže Hiltrop i dodaje da su u pitanju poslovi za koje je u Nemačkoj nemoguće naći kvalifikovane radnike.

Prema njegovim rečima, nisu opravdani strahovi da će radnici sa zapadnog Balkana opteretiti nemački socijalni sistem ili uzeti radna mjesta nemačkim radnicima, pri tom ukazujući na studiju Nemačkog ministarstva za rad koja je pokazala da u dosadašnjoj primeni specijalne dozvole nije bilo negativnih posledica, već da se mera pokazala kao potpuno opravdana.

Nemački dnevni list Rajniše post piše da je do ograničenja broja imigranata sa Zapadnog Balkana došlo na pritisak CDU čiji se poslanici boje da će desni radikali, poput Alternative za Nemačku, to iskoristiti kao populističku kampanju protiv vlade.

„Svima je jasno da će ovo ograničenje najviše pogoditi građevinstvo ako ostanemo bez tih radnika. Ali strah od desnog radikalizma je naterao koalicione partnere u vladi na kompromis“, piše Rajniše post, dok njegov komentator na ovu temu kaže da je neshvatljivo da se činjenice o pozitivnom uticaju radnika sa zapadnog Balkana guraju pod tepih, a da se umesto toga šire populističke neistine.

„Apsurdne su tvrdnje da ti ljudi dolaze da bi koristili socijalne beneficije kada je Institut za tržište rada dokazao da gotovo ni jedan od tih radnika nije nezaposlen“, piše u ovom tekstu i ističe da se u pokrajini Severna Rajna – Vestfalija pojedini poslodavci već žale da pojedine projekte moraju potpuno da obustave jer nisu sigurni da će uspeti da nađu adekvatne radnike.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор