ZF će praviti komponente samo za električna vozila

Nemački ZF, koji svoju fabriku ima i u Pančevu, više neće razvijati komponenete za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, već će kompletnu proizvodnju fokusirati na „plag-in“ hibride i električna vozila, navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

Kompanija je odlučila da divizije za pogonsku tehnologiju putničkih automobila i e-mobilnost fuzioniše u jednu novu diviziju koja će tržištu ponuditi rešenja za pogonske sisteme električnih vozila, prenosi agencija Tanjug.

“Ovim potezom ZF će objediniti svoje kompetencije sa ciljem da što bolje odgovori na rastuću elektrifikaciju putničkih vozila, a putnicima poboljša pristupačnost i dodatno ubrza proces transformacije klasičnih motora u „plag-in“ hibride i električne pogonske grupe”, navode u kompaniji i ističu da prestaju sa razvojem komponenti za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Prema rezultatima istraživanja konsultantske kuće Deloitte, do 2030. godine svaki treći prodati automobil na svetu biće električni. Iako je pandemija korona virusa izazvala velike poremećaje u auto industriji, očekuje se da će prodaja električnih vozila ove godine dostići u svetu 2,5 miliona jedinica, a da će ih se do 2030. godine prodavati 31,1 milion godišnje.

Svoj program E-mobiliti kompanija ZF već nekoliko godina razvija i u Pančevu, a ove godine se očekuje završetak druge faze investiranja, kao i završetak izgradnje razvojno-istraživačkog centra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор