Nemci kupuju sve više zlata

U svetu je, usled ekonomske krize, izražena snažna potražnja za zlatom, a naročito u Nemačkoj, gde je oduvek postojao veliki strah od inflacije, a gde je u prvoj polovini ove godine kupljeno 83,5 tona zlata, što je čak više nego i u Kini, pokazuju podaci Svetskog saveta za zlato.

Potražnja za zlatom se već u prvom kvartalu udvostručila, a trend se nastavio i u drugom tromesečju. Na kraju nedelje cena zlata na svetskom tržištu iznosila je 1.976 dolara, što je za 4 posto više nego prethodne nedelje, a tokom vikenda je premašila rekord od 2.000 dolara, ali za sada samo u terminskim ugovorima. Ovim je vrednost zlata nadmašila rekord iz septembra 2011, kada je iznosila 1.917 dolara po unci (31,1 gram).

Investicije u zlato privukle su mnoge nove kupce koji žele da zaštite deo svoje imovine od inflacije koja se očekuje zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa. Investiciona banka Goldman Saks je saopštila da aktuelna finansijska politika američkih vlasti potkopava poverenje u dolar i prisiljava investitore da što aktivnije kupuju zlato. Ova banka je prognozirala da će cena zlata ove godine dostići 2.300 dolara za uncu.

Proteklu sedmicu karakterisao je i rast i ostalih investicija koje se smatraju sigurnim utočištem kapitala u vreme krize, pa se tako bitkoin približio vrednosti od 12 hiljada dolara i zabeležio rast na nedeljnom nivou od 21 procenat, zaustavivši se na nivou od 11.665 dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор