Srpski turizam na putu oporavka

Nakon izuzetno loše 2020. srpski turizam je u ovoj godini počeo da se oporavlja, a turistički radnici veruju da je najgore prošlo i da od proleća dolaze još bolja vremena.

Tokom ovog leta domaći turisti su više birali destinacije u zemlji nego što su odlazili u inostranstvo na odmor. Studentkinja književnosti Simona kaže da je ovog leta obišla Kopaonik, Zlatibor, Kragujevac, Kraljevo, Niš i Novi Sad.

– Predivna je zemlja, zemlja dobrih ljudi, dobrog vina, odlične hrane i tu je možemo porediti sa Turskom, koju takođe obožavam. Zato razni turisti dolaze, ali nažalost, naši ljudi slabo poznaju Srbiju i njene lepote, kulturu, istoriju – kaže ova studentkinja, a prenosi B92.

U našoj zemlji je ove godine za trećinu više turista nego prošle, ali i za trećinu manje nego 2019. godine. Prema rečima direktorke Turističke organizacije Srbije Marije Labović, domaći turisti su u julu ove godine boravili u Srbiji za 22 procenta više nego u 2019, koja je bila rekordna za srpski turizam. Kako kaže, banje su letos bile popunjene preko 90 posto, najviše Vrnjačka i Sokobanja, a izuzetno toplo leto je mnoge odvelo i na planine.

– Mi poredimo ovu godinu sa 2019. jer prošla godina nije za poređenje. Naši rezultati su nešto malo bolji nego 2019, sve u svemu veoma smo zadovoljni letnjom sezonom – kaže Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije.

Direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja (HORES) Georgi Genov kaže da se u Beograd vraćaju strani gosti i da ih je u poređenju sa rekordnom 2019. manje za svega petinu. On ističe da je dobro što će i u septembru biti gostiju, zahvaljujući kojima će uspeti da “lepo zaokruže ovu letnju sezonu”.

U srbiju su ove godine stizali gosti iz 62 države, a najveći skok je zabeležio broj turista iz Rusije, kojih je bilo dvostruko više nego pre korona krize.

– Na ruskom tržištu treba imati strpljenja. To je zaista veliko tržište, ali kada ga jednom osvojite, onda brojevi stalno rastu. I naravno, da ne zaboravim Turke, koji su se u punom broju vratili u Srbiju ovih proteklih nekoliko letnjih meseci, kao da korone i nema – kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор