EU vratila Srbiju na listi bezbednih zemalja

Zemlje članice Evropske unije donele su odluku o vraćanju Srbije na listu epidemiološki bezbednih zemalja, na osnovu čega će našim građanima biti dozvoljeno da putuju u Uniju, javlja agencija Tanjug.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu ambasadori zemalja članica su podržali ocenu da Srbija ima „zadovoljavajuću epidemiološku situaciju, koja omogućava njenim građanima da bez restrikcija mogu da putuju u zemlje članice“.

Pored Srbije, na EU listu „bezbednih“ zemalja vraćene su i Severna Makedonija, Albanija, SAD, Liban i Tajvan. Postupanje po ovoj proširenoj listi bi i zvanično trebalo da počne od sutra, petka 18. juna, poručuju iz Brisela.

Inače, Evropska unija je, zbog izbijanja pandemije korona virusa, 1. jula prošle godine uvela listu takozvanih bezbednih trećih zemalja prema kojima su granice Unije ostale otvorene. Ova lista zasniva se na nizu epidemioloških kriterijuma, uključujući i stepen vakcinacije.

Na EU listi bezbednih zemalja do sada se nalazilo osam država: Australija, Izrael, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland, a sa poslednim ažuriranjem broj država je
proširen na ukupno 15.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор