Nemačka ostaje zatvorena za srpske turiste

Iako je Nemačka sa „crvene liste“ zemalja rizičnih za putovanja zbog pandemije korona virusa skinula nekoliko država i regiona, među kojima i Srbiju, ova zemlja će i dalje ostati zatvorena za turiste iz naše zemlje.

Kako saopštava Institut za zarazne bolesti Robert Koh, nova pravila za putovanja važiće od nedelje 6. juna, a sa liste je skinuto ukupno 19 država i regija koje se više ne smatraju rizičnim područjima, s obzirom na smanjenu stopu zaraze korona virusom. Međutim, bez obzira na novu listu, Vlada Nemačke i dalje građanima savetuje da izbegavaju turistička putovanja van zemlje, prenosi agencija Rojters.

Države koje se više ne nalaze na listi rizičnih za putovanja su Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Kanada, Kipar, Liban, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države. Sigurnim destinacijama za putovanje od danas se smatraju i sve hrvatske županije, osim Međimurske i Varaždinske, a isto važi i za neka područja u Portugaliji, Norveškoj, Grčkoj i Švajcarskoj.

Međutim, iako Srbija više nije na nemačkoj listi rizičnih zemalja, u saopštenju Nemačke ambasade u Beogradu se navodi da su ograničenja za turistička putovanja u Nemačku i dalje na snazi. „Kratkoročni boravci do 90 dana se, ukoliko je to moguće, ne preporučuju u cilju sprečavanja širenja virusa. Iz tog razloga, turistička putovanja i dalje nisu moguća“, navodi se na sajtu ambasade.

Ulazak iz Srbije u Nemačku je moguć samo za nemačke državljane, državljane članica EU, Ujedinjenog Kraljevstva, Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda, kao i za državljane Srbije sa boravišnom dozvolom Nemačke ili neke druge države članice EU i pomenutih evropskih zemalja.

Pravo na ulazak u Nemačku, međutim, imaju članovi najuže porodice osobe koja ima prijavljen boravak u Nemačkoj – supružnici, registrovani partneri, maloletna deca i roditelji maloletne dece. Državljani Srbije mogu da uđu u Nemačku samo ukoliko imaju dokaz o nužnom razlogu za ulazak i pripadaju grupama ljudi poput rođaka prvog ili drugog kolena koji ne pripadaju matičnoj porodici ili je u pitanju nevenčani par.

U ove izuzetke spadaju i nužni poslovni razlozi neodložive prirode, poput poslovnih putovanja na sajmove i kongresa, a ulazak u Nemačku je moguć i zbog hitnih medicinskih razloga. Međutim, u svim navedenim slučajevima je neophodna potvrda o nužnom razlogu za ulazak u Nemačku i propratna dokumentacija u zavisnosti kojoj grupi pripada putnik.

Nemačka bi, prema očekivanjima, do 1. jula trebalo da ukine većinu restrikcija vezanih za pandemiju korona virusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор