Hakeri ukrali lične podatke više od 3 mil. kupaca VW-a

Preko sistema jednog od spoljnih partnera Folksvagen grupacije, hakeri su, u periodu između avgusta 2019. i maja 2021. godine, došli do ličnih podataka više od tri miliona kupaca u SAD i nekoliko desetina hiljada u Kanadi.

Folksvagen je ovoga vikenda potvrdio da je njihovo predstavništvo u SAD, koje je prikupljalo podatke klijenta za potrebe marketinga i onlajn prodaje, bila žrtva hakerskog napada tokom kog su anonimni hakeri ukrali podatke više od 3,3 miliona ljudi, prenosi agencija Rojters.

Reč je o podacima koji obuhvataju imena, telefonske brojeve, imejl i adrese stanovanja, u određenom broju slučajeva i VIN brojeve njihovih automobila, ali i brojeve vozačkih dozvola i socijalnog osiguranja, što su u SAD pogotovo osetljivi podaci.

Podaci su ukradeni od kupaca Folksvagenovih i Audijevih vozila, kao i od građana koji su kontaktirali ove kompanije interesujući se za moguću kupovinu. U saopštenju VW-a se navodi da je kompanija već kontaktirala oko 90 hiljada klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci i ponudila im besplatnu pomoć i zaštitu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор