EU otvorila granice za Srbe, ali ne i Nemačka

Iako je Evropska komisija preporučila zemljama članicama EU da od danas otvore svoje granice za građane Srbije, nemačka vlada još nije odlučila da li će slediti ove preporuke, navodi se na sajtu ambasade Nemačke u Srbiji.

To znači da za državljane Srbije nastavljaju da važe ograničenja za ulazak u ovu zemlju. Iz ambasade poručuju da će o svim izmenama blagovremeno obavestiti građane preko zvaničnog sajta www.belgrad.diplo.de ili preko Fejsbuka.

Evropska unija je juče objavila preporuku u skladu sa kojom će građani 14 zemalja od 1. jula moći slobodno da putuju u države članice Unije, a na tom spisku su se, pored Alžira, Australije, Kanade, Japana, Gruzije, Novog Zelanda, Maroka, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, Ruande i Južne Koreje, našle i Srbija i Crna Gora.

Iz Brisela poručuju da će lista zemlja kojima će biti omogućen ulazak u Šengen zonu biti ažurirana na svake dve nedelje u skladu sa aktuelnim epidemiološkim podacima. Naime, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je registrovala značajan porast broja zaraženih u najmanje 11 evropskih zemlja, među kojima za sada nije i Srbija.

Trenutno se na restriktivnoj listi EU nalazi oko 50 država i za njih se granice neće otvarati užurbano. Kao virusom najteže pogođena država u svetu, sa više od 2,4 miliona slučajeva obolelih, Sjedinjene Američke Države su se našle na restriktivnoj listi EU, a osim njih tu su i Rusija, Izrael, Turska i Saudi Arabija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор