Šengenske granice zatvorene do 15. juna

Evropska komisija (EK) je uputila poziv zemljama Evropske unije i bezvizne Šengenske zone da produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice na još 30 dana, odnosno do 15. juna, prenosi agencija Tanjug.

Ovo ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primenjuje se na spoljnim granicama Unije, uključujući i zemlje Šengena koje su van EU – Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

U Komisiji kažu da razlog za ovakvu odluku leži u aktuelnoj situaciji koja je i dalje krhka kako u Evropi tako i širom sveta, bez obzira na prvobitne korake članica EU ka popuštanju mera protiv virusne pandemije. Prema rečima komesarke za unutrašnje poslove llve Johanson, neophodan je koordinisan i postepen pristup u omogućavanju funkcionisanja šengenskog bezviznog prostora.

– Ograničenja koja se odnose na slobodu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće postepeno da se ukinu pre nego što uklonimo ograničenja na spoljnim granicama i obezbedimo pristup građanima koji ne dolaze iz Evropske unije – poručila je Johanson.

Komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas ističe da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje najefikasniji način sa kojim se pokušava da se zaustaviti širenje virusa.

– Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mere ukidaju u različitim fazama – rekao je Šinas.

Stoga iz EK pozivaju na kontinuirani koordinisani pristup produžetku ograničenja ulazaka u EU i poručuju da delovanje na spoljnim granicama Unije može biti delotvorno samo ukoliko ga na svim svojim granicama sprovode sve zemlje EU i šengenske zone.

U okviru kriznih mera za zaustavljanje širenja korona virusa, Evropska komiisja je 16. marta prvi put pozvala članice Unije i zone Šengena da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja. Ova mera je sledeći put produžena 8. aprila, takođe za još 30 dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор