Produžen rok za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica

Iako je zbog vanrednog stanja pokrenuto nekoliko incijativa, početak primene testa samostalnosti ipak nije odlagan, ali je zato produžen rok za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica.

Naime, 1. marta 2020. godine na snagu je stupio Zakon o porezu na dohodak građana, kojim su predviđeni test samostalnosti i olakšice za zapošljavanje nekadašnjih preduzetnika, odnosno kvalifikovanih novozaposlenih lica koja su bila u radnom odnosu do 30. aprila.

Uredbom o pomeranju roka, koja je stupila na snagu 24. aprila 2020. godine, produžen je rok za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica, sa 30. aprila na 60 dana od dana završetka vanrednog stanja, prenosi eKapija.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, predviđene su olakšice kojima poslodavac oslobađa od plaćanja 70% poreza na zarade isplaćene u 2020. godini, 65% poreza na zarade isplaćene u 2021. godini, 60% u 2022. godini, kao i 100% doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za zarade isplaćene u 2020. godini, 95% u 2021. godini i 85% u 2022. godini.

Odlaganje primene testa samostalnosti zbog vanrednog stanja i krize izazvane pandemijom korona virusa zatražili su Unija poslodavaca Srbije, Digitalna zajednica i Društvo za informatiku Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор