Digitalna zajednica upozorava na posledice novih uslova za paušace

Skupština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana, koje preciziraju status paušalca i kojima se primena testa samostalnosti, koji treba da definiše status preduzetnika u odnosu na poslodavca, pomera sa 1. januara na 1. mart naredne godine.

Međutim, iz Digitalne zajednice, organizacije koja je formirana posle najave izmene ovog Zakona, poručuju da usvojene izmene neće postići proklamovane ciljeve, već da će, potpuno suprotno, imati veoma loše posledice po privredu. Kako kažu, izmene ne pogađaju samo „IT paušalce“ već i sve preduzetnike koji se ne bave informacionim tehnologijama, prenosi eKapija.

– Radne grupe nisu uzele u obzir sve bitne činjenice. Nova pravila poslovanja rezultovaće još većim odlivom mozgova i poreskom evazijom, jer uvode značajnu nesigurnost u poslovno okruženje. Ne vidimo kako ove izmene pogoduju bilo kome osim pojedinim velikim kompanijama na IT sceni. Prognoze su i da će posledice po državni budžet biti negativne, jer su ovim izmenama bitno ugroženi interesi preduzetnika, ali i malih i srednjih privrednih društava – kažu u Digitalnoj zajednici i dodaju da država jeste pokazala interesovanje da čuje glas struke, ali ne na pravi način, jer oni koji su učestvovali u pregovorima nisu legitimni predstavnici.

Novim izmenama zakona Ministarstvo finansija je korigovalo pet od devet predloženih kriterijuma testa samostalnosti preduzetnika, kako bi se postigla preciznija implementacija i eliminisao prostor za široko tumačenje koje bi neopravdano moglo implicirati nesamostalnost, podseća eKapija.

Budući da Zakon predviđa i olakšice za novozaposlene, kompanije koje budu zapošljavale lica koja nisu bila u radnom odnosu u 2019. godini, biće za ta lica oslobođene plaćanja 70 posto poreza na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje u 2020. godini, ali i 65 posto u 2021. godini i 60 posto u 2022. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор