Gumarska industrija počinje sa radom, čeka se na izvoz hemije

Od ponedeljka 4.maja počeće da radi oko 360 domaćih preduzeća koje se bave proizvodnjom gume i proizvoda od gume, najavio je sekretar Udruženja za gumarsku industriju Privredne komore Srbije Dragan Stevanović i dodao da se to odnosi i na velike fabrike za pneumatike.

On je rekao da se u ovoj godini očekuje pad proizvodnje u gumarskoj industriji za oko 19-20 posto, ne samo zbog obustave rada fabrika tokom vanrednog stanja, već i zbog pada tražnje na tržištu evropskih zemalja, prenosi agencija Tanjug.

Prema Stevanovićevim rečima, Vladi Srbije i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija podneta je inicijativa za ukidanje privremene zabrane izvoza dezinficijenasa, deterdženata i sapuna.

– U hemijskom sektoru radi oko 3.000 kompanija koje zapošljavanju blizu 50.000 radnika. Hemijska industrija beleži rast proizvodnje poslednjih godina, a samo u prošloj godini je ostvarila izvoz vredan 2,7 milijardi dolara, što je 15,2 posto ukupnog izvoza Srbije – kaže Stevanović i dodaje da se među deset naših najvećih izvoznika uvek nađu i dve ili tri hemijske kompanije.

On je podsetio da je hemijska industrija bila vrlo aktivna i u vreme vanrednog stanja, a posebno fabrike koje se bave proizvodnjom industrijskih i medicinskih gasova, alkohola, dezinficijenasa, biocida, infektivnih kesa. Kako je rekao, te kompanije su podnele veliki teret, jer su, pored osnovne proizvodnje, pokazale veliku solidarnost i društvenu odgovornost donirajući i pomažući privremene bolnice.

– Fabrike za proizvodnju dezinficijenasa, alkohola i gasova su zbog povećanog obima posla radile u tri smene, a više od 30 firmi koje su ranije proizvodile deterdžente i druge hemikalije prešle su tokom vanrednog stanje na prozivodnju dezinficijenasa. Tu nam je mnogo pomoglo Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje je brzo izdavalo dozvole, a rezultat svega toga je da je tržište zadovoljeno i da imamo i viška proizvoda – navodi Stevanović.

On je napomenuo da u najtežem periodu krize nije radilo oko 140.000 radnika, a da od ponedeljka ponovo radi oko njih 35.000. Kako je najavio, očekuje se da će od 4. do 8. maja svi početi da rade, kao i da će se po ukidanju vanrednog stanja fabrike uglavnom vratiti na svoju primarnu proizvodnju, osim ako u međuvremenu nisu našle svoje mesto na domaćem i regionalnom tržištu dezinficijenasa, sapuna i sredstava za pranje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор