Vlada osnovala grupaciju “Odbrambena industrija Srbije”

Vlada Srbije je osnovala Odbrambenu industriju Srbije, grupaciju proizvođača naoružanja i vojne opreme kod kojih je većinski osnovni kapital državni ili društveni, a u cilju ostvarivanja strateških interesa Republike Srbije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

U uredbi o osnivanju se navodi da grupaciju čine pravna lica koja su nosioci odbrambenih i bazičnih tehnologija i koji imaju status proizvođača naoružanja i vojne opreme, sa ukupnim udelom ne manjim od 51 posto državnog ili društvenog kapitala, odnosno kapitala Republike Srbije, organa, organizacija i javnih preduzeća koje je osnovala Republika Srbija.

Kompanije članice ove grupacije su: „Prva iskra – namenska proizvodnja” iz Bariča, „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana, „Prvi partizan“ iz Užica, „Zastava oružje“ i „Zastava Tervo“ iz Kragujevca, „Sloboda“ iz Čačka, „Krušik“ iz Valjeva, „Prva petoletka namenska“ iz Trstenika, „Teleoptik žiroskopi“ iz Zemuna, „Trayal“ iz Kruševca, „Yumco“ iz Vranja, „FAP korporacija“ iz Priboja, „Utva avio industrija“ iz Pančeva, „Borbeni složeni sistemi“ i „Belom“ iz Beograda, a pravna lica: „PPT TMO” iz Trstenika, „Zastava Kovačnica“ iz Kragujevca, „Kovački centar“ iz Valjeva i „Corun Holding“ iz Užica.

U Uredbi se navodi da za upravljanje grupacijom vlada obrazuje Savet u čijem su sastavu predsednik Saveta i četiri potpredsednika, dok će ostale članove Saveta činiti predsednici nadzornih odbora u kompanijama i pravnim licima koja pripadaju Grupaciji. Savet u saradnji sa Ministarstvom sprovodi aktivnosti na usmeravanju i jačanju poslovnog odnosa i povezivanju članova Grupacije, koji se mogu povezati međusobno ili sa drugim domaćim i stranim pravnim licima u klastere u različitim oblastima proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

U skladu sa programima razvoja, finansiranje tehnološkog razvoja članova grupacije obavljaće se preko Srpske banke a.d. Beograd, pravnog lica koje vrši usluge od značaja za odbranu Republike Srbije u oblasti finansijske delatnosti, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор