Snizili cene voznih karata da odvrate ljude od letenja

U Nemačkoj su cene za putovanja železnicom na dužim relacijama snižene po prvi put za poslednjih 17 godina, na inicijativu vlasti koje nastoje da podstaknu putnike da koriste voz umesto aviona i tako pomognu u smanjenju zagađivanja atmosfere.

Tako će nemački putnici na brzim železničkim linijama Dojče Bana, koje su duže od 50 kilometara, od sada vozne karte plaćati 10 posto jeftinije. Pored ovoga, Dojče Ban je takođe snizio cene i za posebne ponude i ponude poput transporta bicikala.

Niže cene voznih karata rezultat su nižeg železničkog PDV-a, koji je vlada smanjila sa 19 na 7 procenata. U Dojče Banu veruju da će sa nižim cenama privući dodatnih pet miliona putnika godišnje, piše Gardijan.

Ipak, neće sva putovanja vozom u Nemačkoj biti jeftinija ove godine, već će u regionima poput Berlina, Hamburga, Bremena i Brandenburga cene železničkih karata za kraće relacije čak i porasti nekoliko procenata, kao i javni prevoz autobusom, metroom i tramvajem.

Ova poskupljenja prevoznici pravdaju većim platama i višim cenama dizela i električne energije. Sem toga, poskupljenja su dogovorena u periodu pre nego što je vlada usvojila nove mere za zaštitu životne sredine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор