Zaposlenost u Nemačkoj na novom rekordnom nivou

U Nemačkoj je u 2019. godine stopa zaposlenosti dostigla novi rekordni nivo i pored povećanog priliva stranih imigranata, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), po kojima u ovoj zemlji radi ukupno 45,3 miliona ljudi.

U prošloj godini je broj zaposlenih u Nemačkoj porastao za 402.000 novih radnika, odnosno za 0,9 procenata, uprkos slabijem privrednom rastu, što pokazuje da se neometan rast stope zaposlenosti nastavlja već čitavih 14 godina zaredom, navodi se u saopštenju Destatisa.

Najviši rast zaposlenosti zabeležen je u Sektoru uslužnih delatnosti (319.000), zatim u proizvodnji (59.000) i građevini (36.000). Prema navodima Zavoda, uspon tržišta rada pomaže radnicima u pronalaženju boljih poslova sa boljom socijalnom zaštitom i većim platama, prenosi agencija Rojters.

„Ponovo je porastao broj zaposlenih koji uplaćuju doprinose za socijalno osiguranje, dok je ukupan broj onih koji su kratkoročno zaposleni ili imaju nisku platu nastavio da se smanjuje”, poručuju iz Zavoda za statistiku.

– U ovoj godini se očekuje da će stopa zaposlenosti opasti, jer se proizvođači automobila i auto-delova suočavaju sa padom potražnje iz inostranstva i carinskim sporovima. Takođe, postoje i problemi oko poštovanja strožijih regulativa nakon skandala sa emisijom štetnih izduvnih gasova i sve šire upotrebe električnih vozila – kažu u Destatisu i podsećaju da je nemačka vlada za 2020. godinu prognozirala jedan posto privrednog rasta, uz veći broj radnih dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор