Od januara u Srbiji važe nove osnovice osiguranja

Od početka godine u Srbiji važe nove osnovice socijalnog osiguranja, koje će počev od uplate za januar biti veće za 5,79 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopštava Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju. Najniža osnovica iznosi 35 procenata od prosečne republičke zarade u prethodnih 12 meseci, što je 25.801 dinar, dok je najviša u visini pet prosečnih plata, ili 368.590 dinara.

„Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25,5 posto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 6.579,26 do 93.990,45 dinara“, navode u Fondu i dodaju da se iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje nalaze na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama.

Iz Fonda podsećaju da je za građane koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu člana 15 Zakona o PIO, rok dospeća 15. u mesecu za prethodni mesec. Kako kažu, izabrana osnovica osiguranja može se promeniti pod uslovom da se podnese novi zahtev, dok su građani koji više ne žele da samostalno uplaćuju doprinose, u obavezi da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju i sva lica koja su van sistema osiguranja, među koje spadaju i nezaposleni, studenti, domaćice, đaci… Uslov za uplatu je da je lice starije od 15 godina, da ima prebivalište u Srbiji, da nije korisnik penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom Srbija ima zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, kao i da nije korisnik prava na starosnu penziju, invalidnost…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор