Kako sebi da uplaćujete doprinose za penziju

Ukoliko ostanete bez posla i ne radite u nekom periodu, a imate novca, sami sebi možete da popunite prekid u radnom stažu ličnim uplatama doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

U Srbiji se iznosi za samostalnu uplatu doprinosa kreću od najmanje 6.095 do najviše 87.085 dinara, a zahtev se podnosi Republičkom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO). Osiguranje počinje sa danom podnošenja zahteva, ali izuzetno može početi i najranije 30 dana pre podnošenja zahteva.

– Ko se opredeli za ovakav vid osiguranja može da bira jednu od 13 osnovica za uplatu doprinosa, a koju će od njih izabrati zavisi od finansijskih mogućnosti uplatioca. Doprinosi se uplaćuju uplatnicom na šalterima pošta ili banaka do 15. u mesecu, za prethodni mesec – objašnjavaju u Fondu PIO, a prenosi „Blic“.

Najniža osnovica za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 35 procenata od prosečne republičke zarade u prethodnom tromesečju, dok je najviša u visini pet takvih proseka. Osnovice se usklađuju na svaka tri meseca, prema kretanju zarada. Stopa doprinosa iznosi 26 posto, a osiguranik uz podnošenje odgovarajućeg zahteva može da menja osnovicu u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima.

– Najniža osnovica u ovom kvartalu iznosi 35 posto prosečne republičke zarade iz prethodnog kvartala, ili 23.446 dinara, dok najviša iznosi 35 posto od pet prosečnih plata, ili 334.945 dinara. Pošto je doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje 26 procenata od osnovice, mesečna uplata doprinosa se trenutno kreće u rasponu od 6.095 do 87.085 dinara – navode u Fondu i dodaju da trenutno oko 30.500 građana samostalno sebi uplaćuje doprinose.

Zahteve za samostalnu uplatu doprinosa najčešće podnose građani kojima nedostaje staž potreban za ostvarivanje prava na penziju. U Fondu PIO navode da se periodi trajanja uplate doprinosa kreću od jednog meseca do 10 godina i da se ne mogu uprosečiti, jer se građani i po više puta odlučuju na samostalnu uplatu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор