Berlinci glasali za opstanak aerodroma

Na jučerašnjem referendumu građani Berlina su izglasali da aerodrom „Tegel“ nastavi sa radom, iako se u blizini nemačke prestonice uskoro otvara veliki međunarodni aerodrom.

Od 2,5 miliona građana Berlina sa pravom glasa, oko 56 posto je glasalo da aerodrom Tegel nastavi da radi, dok je 42 posto njih bilo protiv, saopštio je državni izborni nadzornik nakon dve petine prebrojanih glasova, prenosi agencija „Rojters“.

Kako je bilo predviđeno, aerodrom Tegel je trebalo da bude zatvoren šest meseci posle otvaranja novog berlinskog aerodroma „Brandenburg“ (BER) na jugu tog grada, međutim njegovo otvaranje je zbog tehničkih problema bilo više puta odlagano još od 2011. godine.

Protivnici ideje da Tegel nastavi sa radom smatraju da je građevina zastarela i da ne ispunjava aktuelne bezbednosne standarde, zbog čega bi u njegovo renoviranje trebalo uložiti najmanje milijardu eura. Po njihovom mišljenju, vlada treba da nastavi sa planom da se na lokaciji aerodroma Tegel izgradi novi tehnološki i poslovni park koji bi ojačao ekonomiju Berlina.

Zagovornici opstanka aerodroma Tegel kažu da novi aerodrom neće biti dovoljno veliki da ispuni sve zahteve, stoga žele da Tegel nastavi sa radom zbog 10 miliona putnika koji godišnje prolaze kroz njega.

Ishod ovog referenduma nije obavezujući, ali je, prema pisanju agencije „Asošiejted pres“, ovaj rezultat veliki udarac za gradsku vlast koja nastoji da zatvori aerodrom Tegel.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор