Beskrajna gradnja novog berlinskog aerodroma gotova za godinu dana

Nakon devet godina od prvog najavljenog otvaranja i nebrojenih produžetaka rokova, novi berlinski aerodrom BER, čiji je zvanični početak rada bio zakazan za 2011. godinu, konačno će biti otvoren 31. oktobra 2020.

Novi berlinski aerodrom oličenje je sušte suprotnosti uvreženim mišljenjima o nemačkoj efikasnosti, budući da je njegovo otvaranje pomerano već nekoliko puta zbog raznih tehničkih problema. Najdramatičnije odlaganje početka rada desilo se 2012. godine, kada je svečno otvaranje odloženo svega četiri nedelje pre zagarantovanog datuma, komentariše i podseća Asošiejted pres.

Sve dok BER ne bude otovoren nemačka prestonica će nastaviti da se oslanja na dva mala i vremešna aerodroma. Jedan je nekadašnji jedini aerodrom u zapadnom Berlinu Tegel, a drugi Šenefeld, koji je u vreme hladnog rata bio jedini aerodrom u istočnom delu podeljene nemačke prestonice.

Kako je objasnio direktor novog berlinskog aerodroma Litke Daldrup, ubrzo posle otvorannja BER-a, 8. novembra sledeće godine biće ukinut komercijalni avionski saobraćaj na ionako prebukiranom Tegelu, dok će Šenefeld nastaviti da radi bez promena, navodi američka novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор