SAD, Kina i Nemačka imale najviše koristi od članstva u STO

Sa zaradom od 66 milijardi dolara, Nemačka se nalazi među državama koje imaju najviše koristi od članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), pokazalo je istraživanje nemačke fondacije „Bertelman Štiftung“.

Najveću dobit od članstva u STO ostvarile su SAD sa 87 milijardi dolara zarade, dok je na drugom mestu Kina sa 86 milijardi dolara. „STO je 2016. godine generisala ukupno povećanje prosperiteta od oko 855 milijardi dolara za sve svoje članice zajedno“, navodi se u istraživanju nemačke fondacije.

Svetska trgovinska organizacija okuplja 164 države sveta koje većinom profitiraju od članstva, konstatuje se u ovoj studiji i dodaje da se zemlje koje nisu članice STO bore sa padom izvoza i gubitkom prosperiteta, prenosi portal Seebiz.

Inače, rad STO, koja će 1. januara obeležiti 25 godina od osnivanja, trenutno je potpuno paralisan, jer SAD u poslednje dve godine blokiraju izbor članova za sedmočlano Apelaciono veće koje je nadležno za presuđivanje u trgovinskim sporovima.

Mandat dvojici od tri preostala člana veća istekao je 11. decembra, pa zbog nedovoljnog broja sudija ono više neće moći da preuzima i rešava nove slučajeve, što jasno ukazuje na to da je budućnost međunarodnog trgovačkog sistema već uveliko dovedena u pitanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор