Đake medicinske škole čeka posao u Nemačkoj

made-in-germany-rs-mladi-lekari

U beogradskoj Medicinskoj školi na Zvezdari svega nekoliko đaka uči nemački jezik, ali se daleko više njih prijavilo za plaćeni kurs tog jezika, čije troškove plaća nemačka organizacija koja će im obezbediti i posao.

Za dve do tri nedelje počeće kurs nemačkog jezika za 39 učenika medicinske škole na Zvezdari. Malo je njih do sada učilo taj jezik, međutim, sada postoji jak motiv, odnosno učenicima je po završetku školovanja obezbeđen posao u Nemačkoj. Zbog toga su rešeni da svakodnevno uče strani jezik do sredine septembra.

– Škola je samo posrednik. Roditelji su upoznati, jer je održan roditeljski sastanak sa predstavnicima ove organizacije i svi roditelji su potpisali saglasnost da njihova deca krenu na kurs nemačkog. Onog trenutka kada krenu na rad u Nemačku, oni više neće biti đaci ove škole, pa će svoj život planirati u okviru svojih porodica. Na kurs nemačkog mogli su da se prijave samo učenici 4. razreda, međutim, raspritivali su se i oni koji su odavno završili ovu školu, jer se osim posla u Nemačkoj, po završetku kursa odmah dobija i licenca – navode u medicinskoj školi, a prenosi RTS.

Na sastanku sa Nemcima roditelje je interesovalo sve, od toga kada će početi da se uči jezik, kolike su plate, kako će se organizovati odlazak mladih medicinskih tehničara, na koji način će biti tamo regulisan njihov boravak, na koliko moraju da potpišu ugovor, da li su vezani na duže…

Jovana Krstić je učenica 3. razreda Srednje medicinske škole na Zvezdari, ali je i pored toga što za sada ne ispunjava uslov za uključenje na kurs nemačkog jezika, već o tome razgovarala sa svojim roditeljima.

– Mislim da je to skroz ok. Nauči se jezik, upozna se Nemačka kao država, Berlin kao grad, vidi se kako se radi u drugim državama ovaj posao, i dobro je što je 5 godina zagarantovan posao i što posle, ako ti se ne sviđa, možeš da se vratiš – kaže Jovana.

Savezna agencija za zapošljavanje Nemačke i Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije potpisale su 2013. godine Sporazum o privremenom zapošljavanju naših radnika u Nemačkoj, koji se pre svega odnosi na medicinsku struku. U Nemačkoj jedna medicinska sestra u bolnici neguje 5 pacijenata, a u staračkom domu vodi brigu samo o jednom korisniku. Plate medicinskih sestara u toj evropskoj zemlji kreću se od 1200-1500 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор