Vojna delegacija Bundesvera u poseti VMA

made-in-germany-rs-bolnica-zgrada

Iz Nemačke je u posetu Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu (VMA) stigla tročlana delegacija sanitetske službe Bundesvera, predvođena zamenikom načelnika Centralne bolnice Bundesvera u Koblencu, pukovnikom dr Kristofom Rubertom.

Stručni sastanak na VMA je organizovan u okviru višednevne posete nemačke delegacije Upravi za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane Republike Srbije. Teme sastanka koji je vodio zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić odnosile su se na nastavak uspešne međunarodne saradnje u oblasti vojnog zdravstva. Gostima su prezentovani nivoi školovanja i vrste edukacija u okviru VMA i Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu, kao i kapaciteti i način rada Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima stručnog usavršavanja medicinskog kadra u vidu studijskih boravaka. Bilo je reči o razmeni stručnjaka iz različitih grana medicine sa ciljem upoznavanja metodologije rada i tehnoloških kapaciteta medicinskih ustanova. Razmenjena su i iskustava sanitetskog osoblje dve zemlje i istaknuto unapređenje višegodišnje saradnje u multinacionalnim operacijama Evropske Unije (EU), navodi se u saopštenju VMA, a prenosi „RTS“.

Nakon sastanka gosti su imali priliku da obiđu klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju i urgentnu internu medicinu, Centar za hiperbaričnu medicinu i Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор