Od danas nova epidemiološka pravila u Srbiji

U Srbiji od danas važe nova epidemiološka pravila, prema kojima su samoizolacija ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima, kao i karantin za zaražene korona virusom, skraćeni sa dosadašnjih 14 na 10 dana.

Kako je u petak odlučeno na poslednjem sastanku Kriznog štaba, ukoliko neko želi ranije da prekine izolaciju, posle sedam dana može da uradi PCR test o trošku države, a rezultat mora biti negativan kako bi se napustila izolacija.

Prema rečima doktorke Sanje Radojević-Škodrić, kućna izolacija posle izlaska iz bolnice, koja je do sada trajala 14 dana, biće ukinuta, prenose Večernje novosti.

– Kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti da u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju lekari koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je reč o zaposlenom – izjavio je prof. dr Branislav Tiodorović.

Na poslednjoj sednici Kriznog štaba je bilo je reči i o tretiranju kontakata zaraženih osoba, ali nikakva odluka nije bila doneta, pa se očekuje da će Institut “Batut” izdati zvanično saopštenje.

Inače, u Srbiji je nedavno cena PCR testa na lični zahtev smanjena sa 9.000 na 6.000 dinara, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор