Nemci podržali zabranu dizelaša nakon 2035.

Nemačka je podržala ideju Evropske unije da se od 2035. godine na tržištu mogu naći samo vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, dovodeći na taj način u pitanje ideju svog ministra saobraćaja, koja je mogla biti svojevrsni spas za motore s unutrašnjim sagorevanjem.

Naime, pre mesec dana nemački ministar saobraćaja Volker Wissing usprotivio se ideji da Evropska unija zabrani prodaju automobila sa unutrašnjim sagorevanjem nakon 2035. godine, iako bi takav potez predstavljao značajan iskorak ka smanjenju ukupnih emisija štetnih gasova u sektoru drumskog saobraćaja.

Tema je ponovo pokrenuta tokom poslednjeg sastanka u Briselu, kada je nemačka ministarka zaštite okoline Steffi Lemke objavila da vladajuća koalicija u Berlinu u potpunosti podržava evropski plan “u svim njegovim tačkama”, prenosi B92.

Inače, Nemačka se do sada zalagala za zabranu prodaje klasičnih benzinskih i dizelskih motora, ali je zahtevala da se motori s unutrašnjim sagorevanjem očuvaju i nakon 2035. godine, pod uslovom da ih pokreću sintetička goriva koja su praktično CO2 neutralna.

Međutim, Lemke sada ne dopušta ni takvu mogućnost, čime se zatvaraju vrata tehnologiji na kojoj već neko vreme rade automobilske kompanije poput Poršea i Audia. Sem toga, ni raspoloženje evropskih zemalja po ovom pitanju nije jedinstveno, s obzirom na to da se Holandija i Belgija zalažu da se ova zabrana uvede već 2030. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор