Nemački građevinari ostali bez šrafova i eksera

Zbog rata u Ukrajini i sankcija sve je neizvesnija nabavka važnih građevinskih proizvoda poput šrafova i eksera, navodi Tim Oliver Miler, generalni direktor Glavnog udruženja nemačke građevinske industrije (HDB).

Ali to je samo pola problema, s obzirom na to da nemački građevinski sektor muči i povećanje cena neophodnih sirovina kao što su čelik, bitumen i aluminijum. S tim u vezi, građevinska industrija je već u kontaktu sa odborima velikih klijenata kao što su “Dojče ban” i “Auto ban”, prenosi austrijski ORF.

– Danas se ne može sa sigurnošću reći da li će biti dovoljno materijala za sva gradilišta u Nemačkoj, zbog čega ne isključujemo ni prekid izgradnje za veliki broj projekata. Zato bi trebalo da se zapitamo koje projekte moramo da prekinemo, a bez kojih ne možemo. U nekim slučajevima cene su garantovane samo po satu i stoga je nemoguće ozbiljno kalkulisati i dostavljati ponude kao do sada – rekao je Miler i objasnio da kompanije nisu u mogućnosti da u aktuelne ugovore unesu povećanje cena, zbog čega su prepuštene dodatnim troškovima.

Na predstavljanju nove nacionalne bezbednosne strategije, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je upozorila da će zbog rata u Ukrajini doći do sve većih nestašica i da bi to moglo da vodi u dalje sukobe u “osetljivim” zemljama. S tim u vezi, ona je istakla da bi Nemačka trebalo da održi kontakt sa autoritarnim režimima, čak i ako ne deli njihove vrednosti, kao i da ne treba da ćuti o problemima zarad ekonomskih ili energetskih interesa, prenosi RTS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор