Nemački E.ON ne razmišlja o napuštanju „Severnog toka 2“

Najveći nemački energetski koncern E.ON ne razmatra izlazak iz projekta gasovoda „Severni tok 2“, mada je u ranijem saopštenju naveo da je prekinuo kupovinu novih količina gasa od ruskog Gasproma, prenosi Sputnjik.

– Izlazak iz projekta Severni tok 2 se trenutno uopšte ne razmatra. On ne može biti prodat, to je jasno. Moguće je da se on može pokloniti ruskom akcionaru, ali šta se na taj način može dobiti i kakva je to kazna? – rekao je direktor koncerna Leonard Birnbaum i dodao da će Nemačka, bez obzira na to što je o tome teže govoriti i što to nije popularno, kao i ranije ispunjavati svoja prava u odnosu na Severni tok 2.

Birnbau je poručio da bi nezavisnost Nemačke od ruskog gasa mogla biti dostignuta u periodu od dve do tri godine, a da bi izgradnja terminala za tečni prirodni gas mogla biti završena krajem sledeće godine. U skladu sa takvim planovima, dodao je, Nemačka ne može bez ruskog gasa sledeće zime ukoliko ima nameru da izbegne probleme u energetici.

Nemački kancelar Olaf Šolc je prethodno naložio Ministarstvu ekonomije da preduzme „neophodan administrativni korak“ kojim bi se odmah poništila sertifikacija Severnog toka 2. U pitanju je povlačenje iz Ministarstva dokumenta na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatera gasovoda.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je tim povodom izjavila da će odluka Berlina da obustavi sertifikaciju projekta naneti nepovratnu štetu rusko-nemačkim odnosima, a da će neizbežna posledica takvog poteza biti nagli rast cena gasa na evropskom tržištu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор