Nemačkim poslodavcima nedostaje 558.000 stručnjaka

U Nemačkoj se u prvom tromesečju ove godine problem sa nedostatkom stručne radne snage dodatno produbio, budući da je u martu broj nepopunjenih radnih mesta za odgovarajuću radnu snagu porastao za dodatnih 88.000 i sada je na rekordnom nivou od 558.000.

Kako pokazuju podaci Instituta nemačke privrede (IW), nedostatak kvalifikovanih radnika pogađa sve segmente tržišta rada, ali je posebno izražen u sektorima zdravstva, socijalne pomoći, obrazovanja i građevinarstva, u kojima je šest od deset radnih mesta ostalo nepopunjeno, prenosi Večernji list.

Tokom proteklih dve godine priliv stručne radne snage iz inostranstva u Nemačku je opao, mada je trend povećanja nepopunjenih radnih mesta počeo još mnogo ranije, za šta je jedan od razloga i odlazak u penziju brojčano snažne generacije iz sredine pedesetih. Iz savezne vlade je stigla informacija da poslednjih godina raste broj penzionera koji su još uvek aktivni na tržištu rada. Naime, prošle godine je 1,05 miliona ljudi starijih od 67 godina bilo u nekoj formi radnog odnosa, dok ih je 2010. bilo samo 685.000.

Veliki broj penzionera koji još uvek rade povezuje se sa nedostatkom stručnjaka na tržištu, zbog čega poslodavci mnoge kvalifikovane radnike i nakon odlaska u penziju vraćaju na staro posao. Pored pojačanog uvoza stručnjaka iz zemalja Evropske unije, Nemačka je olakšala proces sticanja radnih i boravišnih dozvola i za žitelje zemalja izvan Unije, a 2016. je uvela specijalan program zapošljavanja radnika sa Zapadnog Balkana.

U aktuelnoj kriznoj situaciji, nemački poslodavci i sindikati su odmah nakon početka rata u Ukrajini zatražili od vlasti ukidanje birokratskih prepreka kako bi se pristigle izbeglice što brže integrisale u nemačko tržište rada.

Savezni zavod za zapošljavanje je prošlog meseca objavio da je indeks radnih mesta BA-X, koji izračunava, dostigao u aprilu 138 bodova, što je najviši nivo ikada. Isti izvor je saopštio i da su ukidanje većine korona ograničenja i prolećno oživljavanje tržišta rada doprineli usponu potražnje za radnicima u martu, kao i da su nedostatkom radnika pogođeni gotovo svi sektori, a naročito ugostiteljstvo, prenosi agencija DPA.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор