Nemačka trećinu struje dobija iz uglja

Iako je u Nemačkoj udeo zelenih izvora električne energije stalno u porastu, najvažniji energent za proizvodnju struje u toj zemlji i dalje je ugalj.

Naime, u prvom kvartalu ove godine 52,9 procenata od ukupno 143,8 milijardi kilovat časova električne energije Nemačka je proizvela iz konvencionalnih izvora poput uglja, prirodnog gasa i nuklearnog goriva.

S druge strane, iz obnovljivih izvora energije, poput vetra, sunca i biogasa, Nemačka je u istom periodu proizvela 47,1 posto električne energije, saopštio je savezni Zavod za statistiku (Destatis), prenosi agencija DPA.

Udeo električne energije iz konvencionalnih izvora opao je međugodišnje za 8 posto, dok se iz obnovljivih izvora povećao za 21 procenat.

Međutim, najznačajniji energent za proizvodnju struje u prvom kvartalu bio je ugalj, sa 31,5 posto udela u ukupnoj proizvodnji. Udeo struje dobijene iz uglja povećao se za 12,5 posto u odnosu na isto tromesečje 2021. godine.

Iz energije vetra, kao drugog najvažnijeg izvora, nemačka je u prvom kvartalu proizvela 30,1 posto električne energije. Proizvodnja u vetroelektranama bila je veća za 28,8 posto međugodišnje, što je uglavnom posledica nedostatka vetra u prvom kvartalu 2021.

Količina električne energije proizvedene iz prirodnog gasa i nuklearnih goriva opala je za 17 i čak 49 posto. Udeo gasa u priizvodnji struje iznosio je 13 posto, dok je zbog gašenja nuklearki, udeo atomske energije činio svega šest procenata u ukupnoj količini proizvedene struje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор