Nemačka će graditi 10 GW vetroelektrana godišnje

Vlada Nemačke je objavila „Uskršnji paket“ koji na više od 500 stranica postavlja još ambicioznije ciljeve u zelenoj tranziciji te zemlje.

Paket predviđa izmenu Zakona o obnovljivim izvorima energije, kako bi se omogućilo da u 2030. godini udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji struje poraste sa prvobitno planiranih 42% na čak 80%, sa perspektivom da Nemačka 2035. proizvodi 100% električne energije iz obnovljivih izvora.

Da bi to i postigla, Nemačka planira da se fokusira na energiju vetra. S tim u vezi, od 2025. godine volumen kvota za aukcije vetroelektrana iznosiće 12 GW godišnje, sa modelom dvostrane premije (CfD), kako bi se dostigao godišnji rast izgradnje više od 10 GW vetroelektrana godišnje, što bi do 2030. godine obezbedilo Nemačkoj kapacitet od ukupno 115 GW instalisanih vetroelektrana.

Dodatnim merama biće obuhvaćeno povećanje kapaciteta električne mreže, pojednostavljenje i ubrzanje izdavanja dozvola, kao i podizanje administrativnih kapaciteta, prenosi eKapija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор