Završeni radovi na proširenju beogradskog aerodroma

Na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla pušten je u rad novoizgrađeni deo terminala, površine 13.600 kvadrata, sa osam čekaonica i avio-mostovima i 5 čekaonica za ukrcavanje u avione na izdvojenim parking pozicijama, tako da na C strani sada ima ukupno 19 gejtova.

Završena je i prva faza proširenja pripadajuće platforme površine blizu 27.000 kvadrata, u čijem sastavu su i četiri nove parking pozicije, uključujući i jednu za širokotrupne avione, a sve ove novine uticaće na povećanje kapaciteta aerodroma, kao i na komfor i efikasnost tokova putnika, navodi se u saopštenju kompanije VINCI Airports.

Zahvaljujući proširenju, na aerodromu su po prvi put uvedene novine, poput open-space čekaonica sa centralizovanom sigurnosnom kontrolom putnika, koja se sada nalazi ispred pasoške kontrole; dodatnog krovnog koridora koji omogućava razdvajanje dolazećih i odlazećih putnika ili novih pokretnih traka za brže i lakše kretanje putnika.

– Otvaranjem novog proširenja terminala i prateće infrastrukture značajno ćemo poboljšati efikasnost našeg aerodroma i podići nivo usluge za putnike i partnerske avio-kompanije. Cilj tekućeg projekta modernizacije je da Aerodrom Nikola Tesla Beograd postane novo regionalno saobraćajno čvorište – objasnio je Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije BELGRADE AIRPORT koja na osnovu ugovora o koncesiji upravlja Aerodromom Nikola Tesla.

U kompaniji kažu da je proširenje pristanišne zgrade na C strani deo velikog projekta rekonstrukcije i proširenja celokupne postojeće zgrade terminala, u okviru kog bi trebalo da se izgradi više od 92.000 kvadrata novih površina sa centralizovanom bezbednosnom kontrolom, dodatnim šalterima za registraciju na let, kao i nizom novih ugostiteljskih i komercijalnih prostora i sadržaja za zabavu i relaksaciju putnika.

U skladu sa politikom kompanije VINCI Airports, projekat je baziran na održivom poslovanju koje za cilj ima postizanje nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. S tim u vezi, završena je i izgradnja solarnog postrojenja koje će godišnje obezbeđivati 1.200.000 kWh čiste energije (ekvivalentno potrošnji 80 domaćinstava). Solarni paneli sa 3.000 fotonaponskih modula, ukupne površine 15.000 omogućiće napajanje „zelenom“ strujom eletktroenergetskih potrošača na aerodromu.

Pored ovih projekata, VINCI Airports će glavne radove na modernizaciji beogradskog aerodroma završiti 2023. godine, uključujući proširenje putničkog terminala, izgradnju novih prilaznih puteva i parkinga, novih avio mostova i čekaonica, izgradnju umetnute piste i kompletnu obnovu postojeće poletno sletne staze. Ove novine će omogućiti Aerodromu Nikola Tesla da do isteka koncesije 2043. godine, dostigne ukupan kapacitet od 15 miliona putnika godišnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор