Srbija četvrtinu struje dobija iz obnovljivih izvora

Prema poslednjim statsitičkim podacima za 2019. godinu, u Srbiji je udeo struje dobijene iz obnovljivih izvora energije (OIE) u bruto finalnoj potrošnji iznosio 21,44 posto. U Ministarstvu rudarstva i energetike očekuje da će u 2020. udeo OIE u potrošnji struje iznositi oko 25 posto.

– Podaci za 2020. će biti objavljeni u februaru i u njima se očekuje značajna promena na osnovu detaljnih istraživanja koja su sprovedena po narudžbi Energetske zajednice. Ova istraživanja su pokazala da je utrošak biomase u Srbiji znatno veći nego što se do sada računalo, pa je i udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji energije realno veći i očekuje se da je oko 25 procenata, odnosno znatno bliži ranije postavljenom cilju za 2020. od 27 posto – navode u ministarstvu.

Povećanje udela OIE u 2019. godini u odnosu na 2018. iznosilo je 1,12 posto, pa bi, u skladu sa prognozama, u odnosu na 2019. godinu povećanja udela OIE u 2020. iznosilo 3,56 posto. Povećanju udela energije iz obnovljivih izvora u 2019. godini najviše je doprinela struja pristigla iz vetroelektrana, dok će na povećanje u 2020. najviše uticati energija iz biomase, prenosi eKapija.

U aprilu ove godine ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je vizija Srbije da do 2040. godine najmanje 40% energije dobija iz obnovljivih izvora. S tim u vezi, vlada je nedavno donela dve uredbe koje se tiču uređivanja oblasti obnovljivih izvora energije, a u pitanju su Uredba o tržišnoj premiji i Uredba o modelu ugovora o tržišnoj premiji.

Nakon nedavnog određivanja maksimalne otkupne cene struje iz vetroelektrana za potrebe aukcija, Upravni odbor Udruženja „Obnovljivi izvori energije Srbije“ je izrazio zabrinutost za budućnost takvih projekata u našoj zemlji, s obzirom na primenu modela dvostrane premije, koji može odvratiti investitore od učešća na aukcijama, a finansijske institucije i banake od finansiranja takvih projekata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор