Katastar Beograda dobio Centralni informacioni sistem

Nakon višegodišnjih priprema i intenzivnog rada, uz podršku Svetske banke i Vlade Srbije, Republički geodetski zavod (RGZ) je uveo novi Centralni informacioni sistem za katastar nepokretnosti za teritoriju celog grada Beograda.

Iz RGZ-a poručuju da je srpski katastar sada među prvih pet katastarskih sistema u svetu i dodaju da je, nakon više od 20 godina i dva neuspela pokušaja, stari softver uspešno zamenjen sa novom platformom koja značajno unapređuje bezina, tačnost, pouzdanost, efikasnost, sigurnost, transparentnost i dostupnost procesa upisa, prenosa i promene vlasništva nad nepokretnostima i upravljanje informacijama o nepokretnostima građana Srbije, prenose novinske agencije.

Kako se dalje navodi u saopštenju, novi sistem je integrisan sa svim ostalim sistemima Republičkog geodetskog zavoda i sistemima drugih državnih organa, sa visokim stepenom automatizacije procesa i protoka informacija, čime je obezbeđena efikasnija obrada i kontrola podataka. Na taj način, procesi u vezi za upisom, prenosom ili promenom vlasništva nad nepokretnostima biće značajno ubrzani, a građani će moći brže da obave administrativne poslove i ostvare svoja prava bez gubljenja dragocenog vremena.

Pored toga, podaci o vlasništvu i transakcijama biće efikasnije obrađivani i kontrolisani, a rizik od neovlašćenih manipulacija i bilo kakvih grešaka smanjen, čime će se povećati pravna sigurnost građana. Greške kao što su pogrešno ime ili prezime, JMBG, broj nepokretnosti, površina i sve druge greške koje su komplikovale život građanima, u novom sistemu praktično neće biti moguće, tvrde u RGZ-u.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор