Kanalizacija u Trsteniku dobija sistem za preradu otpada

Nakon jučerašnjeg potpisivanja posebnog ugovora, u Trsteniku je sve spremno za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz kanalizacione mreže, prenosi b92.

– Trstenik nema takvo postojenje, pa otpadne vode idu u Zapadnu Moravu, što mora da se promeni. U okviru projekta biće izgrađen sistema za prečiscavanje otpadnih voda, u šta zajednički sa nemačkom KfW bankom invesitramo osam miliona eura, a zatim i izvršena rekonstrukcija kanalizacione i kolektorske mreže, u šta ćemo uložiti 3,5 miliona eura, pre svega u centralnom gradskom jezgru i u naselju Grabovac – objasnio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je naveo da je, u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW, Ministarstvo uložilo 274 miliona eura u projekte koji iz temelja menjaju ekološku perspektivu Srbije. Kako je podsetio, KfW banka je u Trstenik već investirala 3,7 miliona eura u vodovodnu mrežu i izgradnju pešačkog mosta sa magistralnim cevovodom. Ministar je tom prilikom rekao i da je od predsednika kompanije Behtel, koja gradi Moravski koridor, dobio uveravanja da će prvi deo auto-puta do Makrešana biti završen do kraja godine.

Prema rečima predsednice Opštine Trstenik Milene Turk, projektom je predviđena i izgradnja nedostajuće kanalizacione mreže u jednom delu opštine i rekonstrukcija postojeće kanalizacije. Ona je navela da je postojeća kanalizacija neadekvatna, oštećena i lošeg promera, istakavši da su se svi njeni nedostaci videli u poplavama 2014. i 2020. godine, zbog čega je evidentno da je njena rekonstrukcija neophodna.

– Ovaj projekat će poboljšati kvalitet naših voda i zaštitićemo našu Zapadnu Moravu. Projekat je vredan 11,5 miliona eura, finansira se kreditom KfW banke, a opština je u obavezi da učestvuje u finansiranju sa 50 posto sredstava – rekla je Turk i dodala da je Opština već pripremila dokumentaciju i tender kako bi realizacija bila što pre započeta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор