KfV banka investira 274 mil. eura u 34 grada u Srbiji

U okviru Nemačke finansijske i tehničke podrške Srbiji, KfV banka će investirati 274 miliona eura u prioritetne investicije u 34 grada u našoj zemlji, saopštio je u petak u Jagodini ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

– U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa Nemačkom, resorno ministarstvo koje vodim u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KFV sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom i do sada su obezbedili 274 miliona eura za prioritente investicije u 34 grada u Srbiji – rekao je Momirović, a prenosi Danas.

Nakon potpisivanja posebnog ugovora za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Jagodini, ministar je podsetio da je uz podršku nemačke KfV banke investirano u vodovodnu mrežu u 14 gradova sa ukupno više od 1,2 miliona stanovnika, čime je pokrivena približno petina stanovništva Srbije.

Ugovor o realizaciji izgradnje kanalizacione mreže i prečistača, kapaciteta 72.000 korisnika, Momirović je potpisao sa direktorom JP „Standard“ Draganom Lukićem, gradonačelnikom Jagodine Ratkom Stevanovićem i projekt menadžerom KFV banke Stefani Rauprih. Tom prilikom Rauprih je izjavila da se zajedničkim zalaganjem došlo do ovako dobro pripremljenog projekta sa ciljem odživog urbanog razvoja.

Izgradnjom centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vrednog 18 miliona eura, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda Jagodine i sela Trnava i Ribare, a u kasnijoj fazi i sela Rakitovo i Končarevo, gde živi oko 50.000 stanovnika. Projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija i proširenje postojećeg kolektorskog i kanalizacionog sistema, vredna 6 miliona eura, što je jedan od ključnih uslova za efikasan rad budućeg postrojenja za preradu otpadnih voda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор