U Leskovcu počeo sa radom prečistač otpadnih voda

U Leskovcu je u probni rad pušteno centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a u pitanju je kapitalna investicija vredna gotovo 30 miliona eura. Istovremeno je završena i linija mulja, koju je država finansirala sa gotovo pola milijarde dinara, prenosi RTS.

Leskovačka fabrika vode već pet godina čeka da počne sa preradom. Izgradnju postrojenja pratili su problemi sa kolektorom, a nakon dobijanja upotrebne dozvole ovog leta, napokon su se i stekli uslovi za otpočinjanja probnog rada.

Rad proizvodne linije, koju je Evropska unija podržala sa više od 10 miliona eura, nadgledaće tim inženjera različitih struka.

– Zadatak komisije za tehnički pregled jeste prvenstveno da proveri da li su izvedeni radovi u skladu sa građevinskom dozvolom i tehničkom dokumentacijom, da li su poštovani uslovi kvaliteta, normativi i da li je postrojenje podobno za upotrebu, da li radi efikasno i bezbedno – objašnjava predsednik Komisije za tehnički pregled dr Aleksandar Đukić.

Proces izgradnje postrojenja bio bi mnogo brži da se 5.150 metara dug kolektor nije ponovo gradio, a dosta vremena je potrošeno i na proveru urađenog, spajanje na industrijski kolektor, tender za nadzor, monitoring otpadnih voda. Sve su to bili neophodni koraci do početka rada fabrike za preradu otpadnih voda u Leskovcu.

– Maksimalni zakonski rok za probni rad je 12 meseci, pa je i ta mogućnost data, ako dođe do nekih nepredviđenih okolnosti, jer ovo postrojenje stoji od 2016. godine – navodi direktorka jedinice za implementaciju Maja Milošević Milojić.

Puštanjem u rad Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Leskovac je, uz Suboticu, kompletno rešio tretman otpadnih voda i skladištenje otpada po standardima Evropske unije. Prema rečima Vladice Božić iz Ministarstva zaštite životne sredine, iako postoje različite procene, da bi postigla evropske standarde, Srbiji će biti potrebno preko 7 milijardi eura.

Inače, u Leskovcu posla još ima. U dvadesetak sela naredne godine istovremeno će se graditi kanalizaciona mreža, neophodna za nesmetan rad linije mulja i korišćenje bio-mase. Za ovu treću fazu projekta holandska vlada je izdvojila 8 miliona eura.

Izgradnjom centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu stvorili su se uslovi da život građana postane kvalitetniji, a prirodna sredina, pre svega Južna Morava, neuporedivo čistija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор