Nemačka pooštrila mere u većini saveznih pokrajina

U sklopu novih oštrijih mera protiv širenja korona virusa, Nemačka je za vakcinisane zatvorila noćne klubove i ograničila privatna okupljanja na maksimum 10, dok je grad Hamburg za novogodišnje veče uveo policijski čas do 1:00 ujutro.

Najavljujući u javnosti nove restriktivne mere, kancelar Olaf Šolc je poručio građanima Nemačke da im korona neće oduzeti božićne praznike, prenosi agencija Tanjug.

U skladu sa širenjem novog soja omikrona, veći broj nemačkih pokrajina trenutno se suočava sa pooštravanjem antikovid mera, kako u privatnim, tako i na javnim mestima, sa ciljem da se zaustavi širenje novog talasa pandemije.

Ograničena su okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, teretane, bazeni, noćni klubovi i bioskopi će biti zatvoriti u nekoliko država, a radno vreme restorana će biti skraćeno. Novogodišnji vatrometi, koji se uglavnom ispaljuju iz privatnih kuća, ali i sa većine ulica i trgova, otkazani su drugu godinu zaredom, prenosi Gardijan.

Privatna okupljanja, ograničena na maksimum 10 imunizovanih ljudi, odnose se na oblasti u kojima mere nisu bile uvedene pre Božića. Okupljanja nevakcinisanih građana ograničena na najviše dve osobe iz jednog domaćinstva, dok su deca ispod 14 godina isključena iz mera.

Obaveza nošenja zaštitnih maski, uvedena pre gotovo godinu dana, ostala je na snazi u prodavnicama i javnom prevozu, a potrebno je imati i vakcinacioni sertifikat za ulazak u objekte rezervisane samo za imunizovane.

Inače, u Nemačkoj je do sada dve doze vakcine primio 71 procenat stanovništva, dok je 36 posto građana primilo i buster dozu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор