Nemačka produžila stroge mere do 14. februara

Uprkos padu broja zaraženih od korona virusa, Nemačka će produžiti stroge zdravstvene bezbednosne mere do 14. februara i najavljuje da će uvesti još restriktivnije mere zaključavanja, dogovoreno je na sastanku kancelarke Angele Merkel i čelnika 16 nemačkih saveznih država.

Oni su se na onalajn sastanku dogovorili da produže zaključavanje zemlje, uz nova pravila koja takođe obavezuju nošenje medicinskih maski u prodavnicama i u javnom prevozu.Tako će na snazi ostati trenutna ograničenja uvedena u novembru, kada su zatvoreni restorani i objekti za razonodu i sport, odnosno škole i nebitne prodavnice mesec dana kasnije, prenosi „Gardijan“.

– Vreme je da se preduzmu preventivne mere protiv pretnje od ovog virusa – rekla je Merkelova na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerima nemačkih pokrajina i precizirala da će se uz postojeće uvesti i mere obaveznog nošenja visokokvalitetnih medicinskih zaštitnih maski FFP2 i N95 u prodavnicama i javnom prevozu, prenosi agencija Rojters.

Ovo bi značilo da će biti zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova u javnom prevozu, a na sastanku je zatraženo i smanjivanje kontakata u javnom prevozu, ali bez potpunog zaustavljanja gradskog autobuskog i metro saobraćaja. Ovakva odluka će značiti i da će preduzeća za javni prevoz ubaciti dodatne vagone i autobuse tokom špica, dok će se kompanije i dalje podsticati da upute zaposlene da rade od kuće.

U poslednja 24 sata u Nemačkokj je registrovano još 11.369 slučajeva zaraze korona virusom. Trenutno je u toj zemlji registrovano ukupno 2,05 miliona zaraženih i još 989 preminulih, a od početka pandemije preminulo je ukupno 47.622 ljudi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор