Kruševac dobija fabriku za prečišćavanje otpadnih voda

U Kruševcu je u subotu počela gradnja fabričkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje će, nakon završetka izgradnje za 15 meseci, uvesti Kruševac u red najrazvijenijih gradova u toj sferi.

Po rečima direktora „JKP Vodovod Kruševac“ Vladimira Milosavljevića, ovim projektom je obuhvaćena izgradnja kolektora i gradske kanalizacione mreže, za šta je opredeljeno ukupno 24 miliona eura, od čega će 14 miliona koštati izgradnja postrojenja.

Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su iz kredita nemačke razvojne banke (KfW) na 12 godina. Od toga će Republika Srbija vraćati 95 posto sredstava, a 5 procenata JKP Vodovod Kruševac, prenosi agencija „Tanjug“.

Srpska ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila ovim povodom da se novac dobijen od nemačke KFW banke mora iskoristiti odgovorno, uz striktno poštovanje rokova.

– Do decembra 2018. novac mora biti iskorišćen. Sa ovom bankom radimo i fabrike pijaće vode, a ukupno 218 miliona eura ulažemo u komunalnu infrastrukturu koja je veoma važna za svakodnevni život. Svaki put kada pustimo vodu moramo da razmišljamo koliko je značajno raditi na toj mreži i na zaštiti životne sredine – rekla je ministarka.

Direktor nemačke KfW banke Arne Goso je istakao da će ovo biti prvo moderno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, koje će biti u skladu sa svim standardima Evropske unije. On je poručio da će Kruševac biti pionir i uzor u ovoj oblasti i izrazio nadu da će do 2019. kompletna mreža biti u punoj funkciji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор