Za prečistač i kolektor u Vranju 14,2 mil. € od KfW

Nemačka razvojna banka (KfW) će sa 14,2 miliona eura podržati izgradnju kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadne vode u Vranju. Nosioc projekta je JP Vodovod Vranje, a izvođači radova su kompanije „Strabag“ i „Jedinstvo Užice“.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je istakao da se radi o značajnoj kapitalnoj investiciji kojom će biti rešen problem kanalizacije u Vranju, pre svega u prigradskim naseljima, ali i u okolnim selima, prenosi „eKapija“.

Prema navodima objavljenim na sajtu vlade, Srbija je kroz programe sa KfW ulažila više od 250 miliona eura u razvoj komunalne infrastrukture u zemlji, uključujući tu i tekuće projekte i one koji će započeti ove godine.

– Iskustvo projekata iz saradnje sa KfW jeste da se radovi izvode kvalitetno i na vreme, što se očekuje i od ovog projekta. Ti su projekti za nas veoma važni i zbog sticanja novih znanja koje ovim putem pristiže u Srbiju – izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Po rečima ambasadora Nemačke u Srbiji Aksela Ditmana, projekat za upravljanje otpadnim vodama jedan je u nizu projekata koji se realizuju u Vranju. On je tom prilikom podsetio da su 2016. započeti radovi i na izgradnji cevovoda od akumulacije „Prvonek“ do Vranja.

– Veoma dobra i bliska saradnja sa nemačkom bankom KfW odvija se od 2000. godine u okviru šire razvojne saradnje dve zemlje. U Srbiji su od tada u oblast zaštite životne sredine uložena značajna sredstva, oko milijardu eura. Oblast vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama samo je jedan od segmenata, u okviru kojeg se slični projekti realizuju u 23 opštine i grada u Srbiji – objasnio je Ditman.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор