Hitna zdravstvena zaštita u inostranstvu za osiguranike RFZO

I tokom predstojeće sezone letnjih godišnjih odmora i boravka u inostranstvu osiguranici RFZO moći će besplatno da koriste zdravstvenu zaštitu u hitnim slučajevima, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

U RFZO podsećaju da izdavanje dvojezičnog obrasca omogućava pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja samo u slučaju hitne medicinske pomoći, kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica.

Da bi osigurana lica ostvarila ovo pravo u zemljama sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o zdravstvenom osiguranju potrebno je da pre polaska na put pribave dvojezični obrazac, osim Poljske i Velike Britanije za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava.

RFZO ima sklopljene međudržavne ugovore sa: Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Velikom Britanijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Poljskom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom i Turskom.

Potvrda o ostvarivanju prava na korišćenje zdravstvene zštite u inostranstvu, može se koristiti u državnim klinikama u zemljama sa kojima postoji potpisan međudržavni sporazum. U zemljama sa kojima Srbija nema zaključen sporazum, potrebno je pre polaska na put pribaviti  “Potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu”, prenose mediji.

„Dvojezični obrazac (potvrdu) izdaje nadležna filijala RFZO na osnovu nalaza i  mišljenja lekarske komisije da lice ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da se osigurano lice ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje, odnosno smeštaj u stacionarnu zdravstvenu ustanovu, uključujući trudnoću i druge zdravstvene usluge – saopšteno je iz RFZO.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор